Εκτύπωση
PDF

Ιστορία

Ο «Λέων Αλλάτιος» ιδρύθηκε το Μάρτιο του 1987. Οι άνθρωποι που ξεκίνησαν αυτή την προσπάθεια, πίστευαν ότι οι θησαυροί και οι εξακριβωμένες αλήθειες της Εθνικής Πολιτιστικής μας κληρονομιάς, είναι σε θέση να παίξουν αποφασιστικό ρόλο, στην κρίσιμη καμπή που διέρχεται το ΄Εθνος.

Leone AllacciΦέρει το όνομα του Χιώτη φιλόσοφου και θεολόγου Λέοντα Αλλάτιου (1586- 1668), ο οποίος ήταν ένας από τους σοφότερους άντρες του 17ου αιώνα. Έγραψε πλήθος μελετών που αναφέρονται στη φιλολογία, ιστορία, αρχαιολογία, φιλοσοφία και θεολογία.

Ο Όμιλος, επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στους παραδοσιακούς μας χορούς και τα τραγούδια. Κι αυτό, γιατί όπως επιβεβαιώνεται από την καθημερινή πρακτική εμπειρία, οι Ελληνικοί χοροί και τα τραγούδια εξασφαλίζουν, σωματική και πνευματική αρμονία, εθνική ενότητα και ομοψυχία και γενικότερα, βοηθούν αποτελεσματικά στην πνευματική εξέλιξη και αναγέννηση του ανθρώπου.

Σήμερα έχει 150 τακτικά μέλη και γύρω στα 400 επιμορφούμενα. Λειτουργούν σ΄ αυτόν, 27 Τμήματα χορού (16 Ενηλίκων, 9 Παιδικά και 2 Εφηβικά), Μουσική κομπανία και Χορωδία παραδοσιακών έντεχνων και λαϊκών τραγουδιών.

Χορευτικά του τμήματα με την μουσική παρέα, έχουν εκπροσωπήσει το νησί σε συλλογικές διοργανώσεις σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, σε εκπομπές της ΕΤ2 και ΕΡΑ 4 και σε διεθνείς διοργανώσεις.

Το έμβλημα του Αλλάτιου φιλοτέχνησε ο αείμνηστος, Χιώτης μεγάλος καλλιτέχνης Νίκος Γιαλούρης.

Νίκος Γιαλούρης